+420 485 353 852|

cxi@tul.cz|

Staff


Marlita: Můj rok 2022 a 2023

13. 1. 2023

Moje zamyšlení nad rokem 2022 a mé cíle pro rok 2023

Rok 2022 skončil a konečně přišel rok 2023, a já si uvědomila, jak čas letí a jak rychle rok uplynul. Připadá mi, jako bych teprve včera přijela do České republiky a zapsala se jako nová doktorandka. A teď už jsem ve druhém ročníku svého studia tady.

Stejně jako jiné roky byl i rok 2022 plný výzev. Přinesl překážky, ale také způsoby, jak jim čelit a řešit je. Přinesl některé smutky, ale také zázraky, které ty smutné věci změnily ve štěstí. I když jsme čelili mnoha krizím - celosvětové pandemii, ukrajinsko-ruské válce, inflaci a energetické krizi - vše jsme přežili a mohli jsme ještě přivítat rok 2023.

Když se nad tím zamyslím, rok 2022 mi přinesl spoustu šancí, jak se rozvíjet. Díky povzbuzování a podpoře mnoha skvělých lidí kolem mě jsem se dokázala přizpůsobit české kultuře a vybudovat si další sebevědomí, abych se profesně i osobně zlepšila a dostala se na vyšší úroveň. Profesně jsem měla možnost zapojit se do dvou zahraničních akcí. První byla mezinárodní konference SETAC v Dánsku (v květnu 2022), na které jsem získala další poznatky a nápady z mnoha různých oblastí, které souvisejí s mým studijním tématem v oblasti mikroplastů a nanoplastů. Druhou akcí byla moje stáž na Ženevské univerzitě ve Švýcarsku (kterou jsem absolvovala v období září-prosinec 2022). Získala jsem tady pozici stipendistky programu Excellence Scholarship Fellow, která mi poskytla příležitost naučit se nové poznatky a techniky, zejména v oblasti techniky bioanalýzy pomocí asymetrické průtokové frakcionace (AF4). Také jsem dokončila svůj studijní plán a dosáhla jsem svůj cíl a publikovala článek "Early stage biofilm formation on bio-based microplastics in a freshwater reservoir" jako spoluautorka.

Jsem velmi vděčná, že mám na CXI velkou podporu od svých konzultantů: prof. Dr. Ing. Miroslava Černíka, CSc., Mgr. Nhung Anh Huynh Nguyen, Ph.D. a RNDr. Alenu Ševců, Ph.D. Vedou mě k tomu, abych byla den ode dne lepší. Jsem šťastná, že jsem součástí týmu na oddělení aplikované biologie CXI.

Osobně jsem se v roce 2022 začala také více věnovat koníčkům a aktivitám, které rozvíjejí mé dovednosti. Věnuji se badmintonu, turistice, cestování, vaření a studiu cizích jazyků. Podařilo se mi také překonat strach z vody. Začala jsem se učit plavat :)

Co očekávám od roku 2023? Než abych očekávala, že mi nový rok něco přinese, raději nový rok přivítám tím, že se připravím na to, že udělám některé věci nebo změním věci, které se mi v předchozím roce nepovedly. Tady se s vámi ráda podělím o svá novoroční předsevzetí:

1. Být stále vděčná a zůstat zdravá

Život je plný výzev. Neustále si připomínám, abych byla vždy vděčná za to, co mám, a byla za to ráda. Jak se říká: šťastné srdce je nejlepší lék. Když jsme šťastní, budeme i zdraví :) Vždycky jsem se snažila a budu se snažit být šťastná. Ale jen to nestačí. O své zdraví je potřeba pečovat také správnou stravou a cvičením.

2. Vyzkoušet si něco nového

Nikdy se nedozvíme, čeho jsme schopni, pokud se nikdy nepostavíme výzvě. Proto si každý rok dávám do seznamu předsevzetí, že budu mít odvahu přijímat nové výzvy a zkoušet něco nového. Díky tomu se mohu posouvat výš, ale stále si uvědomovat rizika a své vlastní limity.

3. Stanovit si dobrý plán a udělat více důležitých věcí bez prodlení.

V předchozím roce jsem mnoho věcí nestihla, proto bych to letos chtěla změnit tím, že si vytvořím dobrý plán, budu akční a také si stanovím určité priority, abych více důležitých věcí stihla včas.

4. Být disciplinovanější a praktikovat produktivní prokrastinaci.

Nelze popřít, že občas provozuji prokrastinaci a některé úkoly prostě odkládám. Ráda bych to  změnila tím, že budu disciplinovanější a ve chvílích, kdy ztratím motivaci pracovat na svém výzkumu nebo studiu, se budu věnovat nějaké produktivní činnosti, která mi stále přináší užitek.

5. Obklopovat se pozitivními lidmi a budovat si dobré vztahy.

Naše okolí má na nás velký vliv. Mít kolem sebe pozitivní lidi je základ, protože nás drží v pozitivním rozpoložení a umožní nám vyměňovat si nápady a šířit dobrou náladu. Na zahraniční stáži jsem se naučila, jak důležité je budování dobrých vztahů. Proto bych i letos chtěla více spolupracovat a vytvářet si oboustranně prospěšné spolupráce, a to zejména ve svém výzkumu. Kdokoli z vás by měl zájem se mnou spolupracovat na ekotoxikologii nebo na mikro-/nanoplastech a jejich interakci s mikroorganismy, neváhejte mě kontaktovat :)

6. Naučte se novým dovednostem

Učení je celoživotní proces. Ráda bych se zdokonalila v měkkých dovednostech, především v komunikaci, time managementu, novém jazce a leadershipu. To vše důležité pro můj rozvoj nejen jako jednotlivce, ale i jako experta v mém profesním oboru.

7. Stanovit si jasné cíle

Stanovení jasných cílů nás pomůže rychleji směřovat k cíli. Existuje několik cílů, které bych chtěla letos dosáhnout ve svém studiu, kariéře a také v osobním životě.

Celkově je pro mě důležité udržet si pozitivní přístup. Ať už nám život přichystá cokoli, měli bychom tomu čelit pozitivně a tvořivě. Když se nám nějaká cesta nepodaří, můžeme najít mnoho dalších způsobů, jak dosáhnout svých cílů. Pokud se nevzdáme, určitě svých cílů dosáhneme.

Ať už jsou vaše novoroční předsevzetí a cíle jakékoli, přeji vám v roce 2023 hodně úspěchů a štěstí.

Šťastný nový rok 2022!

Marlita

General partners

Škoda AUTO
Česká Zbrojovka
Aquatest
Elmarco
FM Motol
Preciosa
UJV Group
Atrea
Innogy
Auren