+420 485 353 852|

cxi@tul.cz|

Staff


Co je HR AWARD?

19. 9. 2023

Znáte toto logo?

Určitě jste ho už někdy viděli. Možná na homepage našeho webu, možná jinde. 

HR Excellence in Research Award uděluje Evropská komise akademickým institucím. Ocenění garantuje excelenci v péči o pracovní podmínky vědkyň a vědců a samozřejmě dalších pracovníků.

Přesněji se jedná o tyto oblasti: rovné pracovní i platové podmínky pro ženy i muže, transparentní výběrová řízení, možnost sladit pracovní a rodinný život a další klíčové parametry rozvoje zaměstnanců a péče o ně.

Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CXI) toto ocenění získal na jaře 2020. Po dvou letech se toto prestižní ocenění podařilo univerzitnímu Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace CXI TUL obhájit. Ocenění sleduje desítky kritérií od rovných pracovních podmínek pro ženy a muže, transparentních výběrových řízení až po možnosti sladit práci s rodinným životem.

„Ocenění HR Award znamená velký závazek a dlouhodobý, ze strany Evropské komise monitorovaný, proces, jehož cílem je „začlenit“ principy Charty a Kodexu do běžného života instituce. Po obdržení ocenění čeká držitele více jak 11 let systematické práce. CXI je zhruba ve třetině,“ vysvětluje Alena Kábová, HR ředitelka CXI TUL.

A co už se podařilo? „Máme za sebou průběžné hodnocení prvních 2 let implementace našeho akčního plánu, přičemž 2/3 akcí (70 %) jsou splněné. Splněním ale většina akcí nekončí, stále je na čem pracovat,“ doplňuje Alena Kábová.

V současné době tým zodpovědný za HR Award implementuje aktualizovaný akční plán. Obsahuje několik oblastí: rozvoj a hodnocení zaměstnanců, vzdělávací aktivity, transparentnost při získávání nových pracovníků, mentoring a zvyšování atraktivity pracovního prostředí CXI.

Na úspěšné zavedení plánu jsou v "HR týmu" nominováni dva zkušení externí experti: PhDr. Barbora Wahlová, která má v personální oblasti bohaté zkušenosti, a Ing. Petrem Pavlík Ph.D., ombudsman CXI TUL. V následujícím období se tým zaměří na komplexní systém hodnocení a kariérní rozvoj zaměstnanců a zaměstnankyň CXI TUL. Toto téma je aktuální na všech vysokých školách v ČR. Hodnocení má být klíčovým nástrojem pro rozvoj zaměstnanců. „Věříme, že kolegyně a kolegové budou hodnotící proces vnímat pozitivně, jako příležitost pro svůj osobní a profesní růst,“ dodává Alena Kábová.

Více informací o HR Award najdete zde: https://cxi.tul.cz/lide-kariera/hr-excellence-in-research

General partners

Škoda AUTO
Česká Zbrojovka
Aquatest
Elmarco
FM Motol
Preciosa
UJV Group
Atrea
Innogy
Auren