10 důvodů, proč být researcher na CXI

11. 3. 2022

Dřina, poznání, zábava a kontakty – těmito slovy by se dala charakterizovat pozice „researchera“ na CXI. Svědomitě pracovat mi nevadí, rád poznávám, bez zábavy bych si život (ani práci) neuměl představit a bez komunikace a vytváření nových kontaktů to snad ani nejde. V následujících odstavcích se vám pokusím uvést 10 důvodů, proč mám svou práci rád a proč by se možná mohla líbit i ostatním.

  1. Výzkum
    V dnešní době přijít na něco nového nebo inovativního je poměrně složité, o to větší je „vědecká“ radost, když se to povede. Mám dobrý pocit, když náš výzkum je úspěšný a aplikovatelný do praxe. A protože se naše oddělení OTŽP zabývá environmentálními biotechnologiemi, tak výsledky výzkumu přispívají ke kvalitě a udržitelnosti životního prostředí. Můžeme tedy naším výzkumem pozitivně ovlivnit současné environmentální problémy a tím přispět do současné i budoucí společnosti.

  2. Akademické prostředí
    Akademické prostředí je natolik odlišné od prostředí firem, že rozhodně doporučuji vyzkoušet obojí. Každému vyhovují jiné podmínky, a každý si v daném prostředí najde „to své“. Já osobně upřednostňuji prostředí s pestrou skupinou lidí, volnější pracovní dobou (i když to často znamená práci večer a o víkendech), aktivním a logickým přístupem k řešení problémů a rozmanitou pracovní náplní – to právě akademické prostředí nabízí.

  3. Navazování kontaktů
    Práce „researchera“ umožňuje setkání s různými typy lidí a profesí. Navazování nových kontaktů je velmi důležité pro osobní i pracovní rozvoj. Ať už se jedná o společnou práci na konkrétním výzkumu, projektu nebo třeba na popularizaci vědeckého tématu, lepších výsledků je většinou dosaženo ve spojení více odborníků. V tomto případě se držím rčení, které mám uvedené na svém Linkedin účtu: „Odborník nemůže rozumět všemu, je omezován svým oborem. Kdo není v ničem odborníkem, není ničím omezován“.

  4. Cestování
    Tato práce nabízí mnoho a mnoho příležitostí k návštěvám tuzemských nebo zahraničních míst. Ať už to jsou konference, jednání, navazování mezinárodní spolupráce nebo veletrhy, každá možnost se těchto akcí účastnit je k nezaplacení. Je to nový impulz pro pracovní nasazení, příležitost k prezentaci naší práce, samozřejmě dochází k novým setkáním a co více, je to zkušenost, která se počítá (nejen v životopise). Pro mě je cestování vášeň i v osobním životě, a proto si velmi cením každé možnosti se podívat za hranice našeho TUL území. Procestoval jsem více jak 50 zemí různě po světě, k čemuž mi velmi dopomohla i má současná práce a studium na TUL. A zatím mě to neomrzelo, naopak se stále více těším na další cesty, a to i ty pracovní!

  5. Kolegové a přátelé
    Snad v každé práci se běžně potkáváme se svými kolegy. Pokud se s nimi potkáváme často či s nimi snad trávíme celý den, může občas dojít ke konfliktům a záleží jak (jakým stylem) je vyřešíme. Není to vždy úplně jednoduché, ale obecně mohu říci, že u nás na CXI fungujeme jako „jedna velká rodina“. Osobně se potkávám s kolegy, kteří mi jsou svým myšlením blízcí a dokážeme najít společnou řeč. Vztahy u nás na pracovišti jsou velmi dynamické a upřímné, což vytváří velmi dobrou atmosféru a třeba i prostor pro vznik přátelství.

  6. Vedení
    Dle mého názoru je základem pro zdravý pracovní kolektiv rozumně a spravedlivě smýšlející vedoucí, a to pro všechny vrstvy organizační struktury. To zde naštěstí máme!

  7. Budova CXI
    Pracovní prostředí je velkou devizou. Naše budova CXI je nová, moderní a stylová. V kancelářích a především laboratořích, kde se práce vykonává, máme špičkové přístroje i zařízení. Pro práci „researchera“ naprosto ideální, jelikož zde najdeme vše potřebné. Včetně místa pro odpočinek

  8. Studium
    Osobní rozvoj a vzdělávání je zde vítáno. Já studuji (snad dokončuji) doktorský studijní program a po celou dobu jsem byl ze všech stran podporován. Je to obrovský přínos pro seberozvoj a také do odbornosti pracovního kolektivu.

  9. Pestrost
    Nedovedu si představit vykonávat práci, kde bych celý den stále dokola dělal jednu činnost. To zde nehrozí! Práce na pozici „researchera“ je natolik pestrá, že není možné se nudit. A co vše vlastně tato práce zahrnuje: výzkum v laboratoři, testování na lokalitách, analýza dat, různorodá práce na PC, jednání s projektovými partnery, účast na konferencích, vedení studentských prací, hodně přemýšlení a mnohé další.

  10. Stabilita
    O stabilitě CXI svědčí řada ukazatelů a sám se cítím být ve velmi stabilním prostředí. Dále jenom uvedu citát, který si každý vyložte po svém: „True stability results when presumed order and presumed disorder are balanced. A truly stable system expects the unexpected, is prepared to be disrupted, waits to be transformed.“ Tom Robbins

Tak to bylo 10 důvodů, které mě osobně přivedly na práci „researchera“ na CXI a co víc, je to 10 důvodů, proč tu stále jsem a baví mě to!

Karel Havlíček, Researcher z Oddělení technologie životního prostředí CXI, cestovatel a člověk, kterého baví jeho práce

Hlavní partneři

AWAL
Škoda Auto
Česká Zbrojovka
Elmarco
Fakultní nemocnice Motol
Preciosa
Skupina UJV
Atrea
Innogy
Auren