Aprílová soutěž: Nejbláznivější vynález z CXI? Pívotoč!

10. 6. 2022

Aprílová soutěž: Nejbláznivější vynález z CXI? Pívotoč!

 Nic není na CXI nemožné a nejrůznějšími nápady to tu překypuje. Tady neexistuje technologické sci-fi. Máme zlaté české hlavičky a ručičky!

 Stačilo dát výzvu o nejbláznivější vynález z CXI a hned se začalo vymýšlet. Poskytnou prostor pro kreativitu je důležité a CXI na to myslí! Přišlo na šest vynálezů od chytrých hlav z CXI.

Napadlo vás někdy, že byste si chtěli pít pivo pohodlně za pochodu? Mít pleťovou masku pro všechny příležitosti, letní holínky, ohřívač nohou nebo zelený semafor? Naše vědkyně, vědce, výzkumnice a výzkumníky ano.

„"Pívo" je jedním z nejoblíbenějších produktů, právě proto jsem se rozhodl, že se na to zaměřím a přizpůsobím to poptávce“, říká autor vítězného návrhu, vynálezce Jaroslav Sieratovski.

Technologii vyvíjel téměř dva dny. Poptávka po pívotoči razantně stoupla s jarními teplotami a výlety do přírody, proto se rozhodli jí zaobírat a zprostředkovat ji.

„Momentálně jsme jediní na světě, kdo tuto technologii má. Spočívá v konstrukčním triku, umožňujícím pití píva pomocí stolečku ovládaného provázky a pohyby těla,“ vysvětluje Miroslav Černík, ředitel CXI, který Pívotoč osobně vyzkoušel.

Výsledkem je mechanické zařízení, které na první pohled vypadá jako batoh s držákem, ale když zpozorníte, zjistíte, že si musíte zapnout břišní pás a poté pívo na stoleček musí umístit druhá osoba. Proto se Pívotoč nedoporučuje pro samostatné výlety jedinců. Vždy je potřeba vyrazit alespoň ve dvojici. Momentálně je možné umístit na stoleček pouze půllitrovou sklenici, ale „upgrade“ pro umístění i jiných pivních nádob bude jistě následovat.

Stejně jako Pívotoč nadchl především mužskou část CXI, ženy ocenily pleťovou masku pro všechny příležitosti.

Jako 2. nejbláznivější vynález porota ocenila elektrický ohřívač nohou TeFeet 3001.

3.-4. místo získaly Letlínky, tedy letní holínky.

5. místo bylo uděleno za pleťovou masku pro všechny příležitosti pro Mirku Rysovou a Hanku Tománkovou.

6. místo (stále) Zelený semafor.

3 jmenované vynálezy - ohřívač, holínky a semafor – má na svědomí autorská dvojice Pavel Kejzlar a Míša Petržílková.

Ruku na srdce: Vymyslet tolik nejbláznivějších nápadů znamená, že naše výzkumnice a výzkumníci z CXI mají bezkonkurenčně nejvyšší míru kreativity. Díky, že tu jste a tvoříte i mimo svoje výzkumné projekty. Všem blahopřejeme!

Kdo z vás ještě nemá žádný z nejpřevratnějších produktů z CXI? A nechcete je rovnou licencovat a prodávat?
Doufáme, že takových to výzev bude více a pracovníci CXI rozvinou svou představivost za hranice současného vědeckého poznání.

Hlavní partneři

AWAL
Škoda Auto
Česká Zbrojovka
Elmarco
Fakultní nemocnice Motol
Preciosa
Skupina UJV
Atrea
Innogy
Auren