Elektromobilitou vstříc budoucnosti

2. 4. 2023

Elektromobilita kráčí vpřed mílovými kroky. Na Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL vyvíjíme plně elektromobilní autonomní vozítko s lidskými smysly. Abychom jako moderní výzkumné pracoviště novým výzvám mohli úspěšně čelit, testujeme osobně naše inovace a vize v reálném životě. A naši zaměstnanci patří mezi ty, kdo dosavadní vize dokáží velmi rychle přetavit v realitu.

 
Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace využívá výsledky svého výzkumu v praxi. Aktuálně přichází s novým projektem, ve kterém se výzkumníci zaměřili na osobní dopravu elektromobily do práce. S tímto projektem chce TUL být příkladem pro ostatní instituce a firmy v oblasti elektromobility.

 

"Vize elektromobility pro mobilitu ve městech je pro nás velmi důležitá. Elektromobily jsou čistší, tiché a jejich provoz neprodukuje emise. Věříme, že elektromobilita bude hrát stále významnější roli v budoucnosti dopravy a bude přispívat k udržitelnému rozvoji měst. Výzkum zaměřený na elektromobilu anebo vodíkové alternativy na našem ústavu je krokem nejen k propagaci těchto hodnot, ale i k rozvoji nových technologií a inivací v oblasti čisté mobility," říká ředitel CXI Miroslav Černík.

Jedním z opravdu aktivních je Stanislav Petrík. Ukazuje budoucnost elektromobilních vozidel. Pro svou dopravu do práce zvolil tříkolku elBlesk. Má opravdu bohatou výbavu: kola z lehkých slitin, osvětlení s technologií LED, barevná parkovací kamera, USB port, nabíječka na telefon, elektricky ovládaná okna. Tříkolka má rafinovaný interiér. Má topení a je možné s ní jezdit celoročně i v Liberci, tedy v dešti, sněhu i do kopce. Je pohodlná a její provoz je ekologický i ekonomický.

Několik měsíců poté, co manažer projektu Modulární platforma pro autonomní podvozky specializovaných elektrovozidel pro dopravu nákladu a zařízení doc. Michal Petrů vystoupil v debatě České televize k tématu Elektromobilita, motival tím k pořízení elektrických vozítek a automobilů několik zaměstnanců univerzity. Jeho cílem je také motivovat k aktivní podpoře elektromobility všechny stávající partnery CXI a celý náš ekosystém dodavatelů, aby CXI, TUL a spolupracující firmy mohly zlepšit svou konkurenční výhodu prostřednictvím vývoje nových technologií, větších inovací a snížení nákladů.

Hlavní partneři

AWAL
Škoda Auto
Česká Zbrojovka
Elmarco
Fakultní nemocnice Motol
Preciosa
Skupina UJV
Atrea
Innogy
Auren