Hasta luego, Girona!

8. 8. 2023

V polovině července se šestice Ph.D. studentů z Liberce vydala na sever Španělska do půvabného historického města Girona. Celý týden se tady na místní univerzitě konala letní škola zaměřená na membránové procesy pro čištění vody. Spolu s námi se kurzu zúčastnilo celkem 29 studentů ze 13 různých zemí.

 

Během celého týdne byla připravena zajímavá praktická cvičení v laboratoři, kde jsme testovali např. filtry využívané v odlehlých oblastech Amazonie a Afriky pro zisk pitné vody, nebo membrány z dutých vláken v procesu přímé osmózy. Nakoukli jsme také pod pokličku procesu monitoringu membránových systémů, ale také programování měřících čidel, která se využívají v laboratoři. Během týdne jsme pracovali na skupinových pracích, ve kterých jsme měli řešit zadanou modelovou situaci, jak naložit s odpadní vodou z farmaceutického průmyslu a na závěr jsme naši navrženou technologii představili ostatním formou krátké prezentace. Nejlépe hodnocená navržená technologie byla na závěr oceněna.

Na letní škole nechyběla ani prohlídka laboratoří výzkumného institutu univerzity Girona, LEQUIA, a místní čistírny skládkových vod, po které následoval odpočinek na jedné z pláží Costa Brava v Lloret de Mar a procházka po okolních útesech s výhledy na moře. Po celé Evropě v tu dobu padaly teplotní rekordy a ochladit se v moři z rozpálené Girony opravdu přišlo vhod. Když je řeč o odpočinku, jeden večer byl také věnován večeři v místní hospůdce ve formě proslulého španělského tapas. Postáváte s ostatními okolo dlouhého stolu přetékajícího nejrůznějšími tradičními pochoutkami, povídáte si, popíjíte a na malý talířek si nandáváte, co se vám zrovna zalíbí, nebo vás přiláká svou vůní.



Magda Nechanická, Luboš Mrkva, Belin Bilgin Sabit, Mohamed Magdi Mohamed Ahmed, Tomáš Dufek a Hadi Taghavian na Letní škole v Gironě testovali např. filtry využívané v odlehlých oblastech Amazonie pro získávání pitné vody

Celý kurz probíhal v přátelské atmosféře, kdy jsme ve volném čase, nebo při společných obědech poznávali cizí kulturu a jak to chodí v zemích, ze kterých pocházejí ostatní studenti, ale také se dozvídali něco nového o pracích, či tématech, kterými se zabývají ve svém studiu. Zkrátka příjemně strávený čas plný zajímavých informací a praktických zkušeností.

Děkujeme Univerzitě Girona, za uspořádání letní školy a budeme se těšit na další setkání.

Hasta luego, Girona!

Hlavní partneři

AWAL
Škoda Auto
Česká Zbrojovka
Elmarco
Fakultní nemocnice Motol
Preciosa
Skupina UJV
Atrea
Innogy
Auren