Meet CXI Team: FATMA

14. 8. 2023

Tým CXI je poměrně velký. Pojďme si proto představit naše kolegy. Kdo ví, třeba je to skvělá inspirace pro další spolupráci.

 

Ve výzkumném týmu CXI působí Fatma, původem z Turecka. Fatma hraje klíčovou roli napříč univerzitou. Zastává pozice v Oddělení technologie životního prostředí (CXI) jako vědkyně a působí také jako docentka na Fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL.

Co je její vášní?

Neustále se učit a zlepšovat, pracovat pro blaho společnosti a pro budoucnost. Díky rozmanitým dovednostem, komplexnímu vzdělání a vnitřní touze po dokonalosti se snaží vyniknout ve všem, co si zamane.

 

Několik zajímavosti o sobě:

Jako dítě jsem snila o tom, že budu cestovatelkou a spisovatelkou. Možná proto mě cestování tak baví. Jediné, co však píšu, jsou vědecké články a práce :)
Ačkoli ráda zpívám, nemám dobrý hlas a nedokážu si zapamatovat jedinou písničku :)

 

 

O své práci:

Voda je nepostradatelným zdrojem, který je nezbytný pro udržení všech forem života na Zemi a podporuje životně důležité procesy. Přestože jsme na Zemi obklopeni vodou, množství dostupné sladké vody je omezené. Budoucí scénář vývoje vodních zdrojů ukazuje na stále znepokojivější problém nedostatku vody, protože rostoucí celosvětová poptávka, růst populace a změna klimatu představují významné výzvy pro zajištění dostatečných a dostupných zdrojů vody pro komunity a ekosystémy. Ve své práci se zaměřuji především na obnovu a podporu životního prostředí, se zvláštním důrazem na sanaci odpadních vod. Tato činnost je důležitá, protože pomáhá chránit životní prostředí, obnovovat ho a zvládat problémy se znečištěním a kontaminací, zejména prostřednictvím účinné sanace odpadních vod, která zlepšuje zdraví ekosystémů a lidské populace jako celku. Nedávno jsem zahájila výzkum zaměřený na výrobu zelené energie při čištění odpadních vod. Mám pocit, že má práce významně přispívá k ochraně naší přírody a zlepšení společnosti. Osobně usiluji o obnovu životního prostředí a prosazuji účinná řešení pro sanaci odpadních vod a výrobu zelené energie. To nás vede ke zdravější a udržitelnější budoucnosti.

 

Co je pro ni v Liberci zvláštní?

Odpovím na tuto otázku ze dvou úhlů pohledu;)

Milujeme přírodu!!! Není pochyb o tom, že Česká republika má skvělou přírodu, hory, jezera a zdroje sladké vody. V přírodě jsou pěkné turistické a cyklistické cesty. Líbí se nám také, že to není přelidněná země s výjimkou turistických míst, jako je Praha. Lidé jsou zde milí a je to bezpečná země. Není tu velký provoz ani znečištěné ovzduší.

Jak můžu sledovat, všechny nás trápí jazyková bariéra, chladné počasí a jídlo. Český jazyk je poměrně obtížný a je třeba se ho učit průběžně. Důležitá je také praxe – musíme mluvit. Na univerzitě máme štěstí, protože lidé jsou velmi milí a pomáhají nám. Pokud neumíme něco vysvětlit česky, všichni mluví dobře anglicky.

Pokud jde o počasí, mnoho mých zahraničních přátel pochází z horkých zemí. Příroda se nám tady moc líbí, je úžasná. Některé mrazivé dny v zimě pro nás jsou náročné :) V zimě je tu prostě chladno. Vzhledem k tomu, že v ČR je zima dlouhá, takže sehnat opravdu kvalitní čerstvé ovoce nebo zeleninu, není jednoduché. Jídlo má velký vliv na naše zdraví a život.

 

Poznejte tým CXI. Je tu spousta zajímavých osobností a možná najdete nové možnosti spolupráce!

Příště se setkáme s další inspirativní ženou. Sledujte nás.

Hlavní partneři

AWAL
Škoda Auto
Česká Zbrojovka
Elmarco
Fakultní nemocnice Motol
Preciosa
Skupina UJV
Atrea
Innogy
Auren